keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Valokuvatorstain 106. haaste: suomalainen nuorallatanssi

Miehen tie on ankea - suomalaista nuorallatanssia
Netistä napattua:
Nykymaailmassa miehen terveyttä ja itsetuntoa on helppo järkyttää, sillä jos Pellervo Petäystä on uskominen, miehen koko elämä on kahden peruspilarin varassa. Nuo pilarit ovat työ ja potenssi ja viimeistään keski-iässä molemmat uhkaavat monen kohdalla pettää.
Tästä lähtökohdasta Petäys piirtää kuvaa Suomesta, josta näyttää tulevan naisten valtakunta. Tämän alan megsatrendithän nähdään televisiosarjoissa ja mainoksissa. Tulevaisuus on nuorehkojen, kauniiden ja kansanvälisten naisten. Tulevaisuuden vastakohta on supisuomalainen ja vanheneva mies, juntti, jossa lihallistuu kaikki mikä on menneisyyttä ja huonoa. Tämä tosiaan lihallistuu, sillä tuo pilakuvamainen hahmo on tietysti myös liian lihava. Ehkä juuri siksi nuoren naisen onkin nykyisin oltava liian laiha.
"Tällä hetkellä suomalainen mies on uhanalainen laji, vähän kuin valkoselkätikka, jota sentään suojellaan", hän kiteyttää. Uhanalaisuus on kuitenkin hiukan erilaista kuin siivekkäillä ystävillämme. Miehen pahin uhka on mies itse, Petäys sanoo. Juuri mies on omalla, päämäärätietoisella periksiantamattomuudellaan rakentanut oman umpikujansa, ja rakentanut sen hyvin. Näin hahmottuu elämänkaari, joka ei juurikaan tuo mieleen Nestori Miikkulaisen surumielistä kauneutta. Se tuo mieleen kaulaan punotun köyden.
"Suomalainen mies ei välitä itsestään. Mies syntyy, kasvaa, opiskelee, hankkii työpaikan ja puurtaa työtä ja perustaa perheen. Miehelle työ on kaikki kaikessa, elämän päätarkoitus ja tässä asiassa hän on jäänyt satojen vuosien takaiseen rooliinsa, jolloin piti vastata perheen turvallisuudesta ja toimeentulosta. "
"Nainen on muuttunut, mies ei. Nainen on myös syntyjään parempaa ainesta, neuvotteleva, sovitteleva, määrätietoinen eikä aina pyri kaikkien tilanteitten hallintaan."
Linkki juttuun: http://www.pellervo.fi/pellervo/3_99/petays.htm

2 kommenttia:

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Yhteys löytyy.

Ursula kirjoitti...

Mitä tästä miehen määrittelystä tunnistit omaksesi?

Minä en ainakaan tunnista olevani parempaa ainesta kuin esim. aviopuolisoni; neuvotteleva tai sovitteleva. Nämä määritteet sopivat paremminkin häneen.