sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Valokuvatorstain 75. haaste: Kipupiste

Tässä yksi työelämän kipupiste - työpaikkakiusaaminen. Moni on mennyt esim. Arin (Typoblog) tavoin innoissaan töihin, mutta sitten.... Onneksi tästä voi päästä yli tuen avulla, ratkaisu ei ole irtisanoutuminen tai itsemurha, vaikka jotkut tällaisiin äärimuotoihin päätyvätkin. Kuva on lauantaisen Turun Sanomien Extran artikkelista - olisi voinut olla minkä tahansa lehden tätä sivuava artikkeli. Kuva ei teknisesti ole mitenkään hyvä : )

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin totta ja niin surullista. Hieno vastaus aiheeseen.

Ursula kirjoitti...

Kiitos kommentista, evinia!

Niin on surullista, ja joka neljäs työntekijä sen on kokenut, joten aika yleistä.

hpy kirjoitti...

Onko sita tosiaan noin paljon? Kuka kiusaa keta, ja milla tavalla?

Anonyymi kirjoitti...

Tilastojen mukaan lähes joka neljättä suomalaista työntekijää on oman arvionsa mukaan kiusattu.

Työpaikkakiusaaminen on pitkään jatkuvaa ja usein toistuvaa käyttäytymistä. Kiusaaja on yleisimmin työtoveri.

Kiusaamista on mm. mielipiteen rajoittaminen, jatkuva arvostelu, työyhteisöstä eristäminen, maineen ja aseman loukkaaminen, vähäarvoiset ja merkityksettömät työtehtävät, uhkailu, ahdistelu, selän takana puhuminen ja mustamaalaaminen.

Kohteeksi joutuva kokee olevansa puolustuskyvytön tai ei muuten voi hallita tilannetta sekä kokee kielteisiä ajatuksia ja tunteita, masennusta. Sitoutuminen työhön heikentyy, stressioireilu ja sairastaminen lisääntyvät aina työkyvyttömyydeksi asti.

Mitään tyypillistä kiusaajatyyppiä ei ole ei myöskään uhrityyppiä. Kateus, heikko itsetunto ym. saa kiusaamaan, jokin erityispiirre, kateutta aiheuttava osaaminen tms. voi aiheuttaa kiusaamista.

Kun häirintää huomaa, pitää se ottaa puheeksi välittömästi osapuolten kesken. Tueksi voi ottaa työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen. Jos esimies kiusaa, ilmoitus esimiehen esimiehelle.

Työturvallisuus- ym. lainsäädäntö edellyttää työnantajaa ryhtymästä toimenpiteisiin. Yhteyttä työpaikkakäsittelyn jälkeen voi ottaa Suomessa toimiviin työsuojelupiireihin.